Vid huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber

Tandvärk

Tandvärk

Tandvärk kan vara smärtsamt och är oftast ett tecken på att något inte står rätt till i den drabbade tanden. I de flesta fall går den inte över på egen hand och då behöver man söka vård hos en tandläkare. Under tiden kan man behöva lindra värken.

Orsaker till tandvärk

Tandvärk beror oftast på en inflammation eller infektion i tandnerven. I många fall har man hål i tänderna (karies) eller djupa lagningar. Det kan också handla om blottade tandhalsar, sprickor, tandgnissling eller tandlossning. Ett bra sätt att undvika orsakerna till tandvärk är att gå på regelbundna kontroller hos en tandläkare. Om man har bihåleinflammation eller käkledsinflammation kan man uppleva symtom som liknar tandvärk. Oavsett orsak är symtomen ofta smärtsamma och kräver lindring.

Tandvärk i visdomstand

Visdomständerna ligger långt bak i munnen och är ofta svåra att borsta. Det är därför vanligt att man får karies eller tandköttsinflammation som leder till tandvärk. De kan också växa ut halvvägs eller på fel sätt och orsaka problem i munnen. Oavsett hur man behandlar sin onda visdomstand behöver man ofta lindra smärtan på något sätt. Man kan också behöva lindra smärtan efter man dragit ut sin tand, eftersom det ofta gör ont i några dagar.

Smärtstillande vid tandvärk

Tandvärk är ofta smärtsamt; man kan behöva lindra den även om man fått eller kommer få hjälp av en tandläkare. När man har tandvärk bör man undvika att ligga ner, eftersom det kan förvärra smärtan. Treo är en receptfri värktablett som kan användas vid huvudvärk och flera andra typer av tillfällig smärta, t ex tandvärk, muskelvärk, ledvärk och mensvärk. Man bör inte använda Treo om man är under 14 år.

Behandling av tandvärk

Tandvärken behöver oftast behandlas för att försvinna. Behandlingen utförs av en tandläkare, och består i många fall av rotfyllning, tandutdragning eller antibiotika. Detta beror på vilken typ av problem som orsakar smärtan. Om man går runt med tandvärk utan att söka vård under en längre tid finns risken att orsaken till värken förvärras.

När bör man söka vård?

Man bör söka vård hos en tandläkare om man har:

  • Ihållande värk
  • Isningar i tänderna
  • Svullet tandkött
  • En skadad tand

Om tungan blir svullen bör man omedelbart kontakta en tandläkare.

Mer om tänder

Läs mer om tänder och munhygien på Tandguiden.se

Köp Treo online

Du kan köpa Treo på apotek och i dagligvaruhandeln, t.ex. i matvarubutiker och på bensinmackar. Treo kan även beställas online från vissa apotek. Om du vill se apotek nära orten där du befinner dig kan du använda vår apotekssökare för att hitta ett apotek.

Se apotek där du kan köpa Treo online