Vid huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber

Nackspärr

Nackspärr

Nackspärr (akut torticollis) innebär att man får plötslig kramp i nackmusklerna. Stelheten, krampen och smärtan gör att det kan bli svårt att vrida på huvudet. Symtomen kommer i många fall efter en plötslig huvudrörelse. Nackspärr går oftast över på egen hand inom några dagar eller en vecka.

Nackens kotor, muskler och leder

Nacken är ryggradens övre del. Ryggkotorna i nacken kallas för halskotor och är de minsta kotorna i ryggraden. Det finns även ett flertal leder i nacken som möjliggör böjning och rotation. Nackmusklerna räknas vanligen som en del av halsen eller ryggens muskulatur. De tillhör de musklerna som bidrar till att hålla ryggraden och huvudet upprest. Det är vanligt att få belastningsskador i nacken och ryggen eftersom många människor idag är stillasittande och utför monotona arbetsuppgifter, t ex vid en dator. 

Varför får man nackspärr?

I de flesta fall av nackspärr är det svårt att hitta en tydlig bakomliggande orsak. Däremot uppkommer besvären ofta i samband med en plötslig rörelse, obekväm sovställning, dålig arbetsställning, eller ensidig belastning under en längre tid. Även stress och psykiska besvär kan bidra till muskelspänning som sedan resulterar i stelhet och smärta. Till vardags kan man också råka få ont i nacken när man ligger eller sitter under en längre tid, t ex om man ligger och läser en bok i en onaturlig ställning.

Det som oftast händer rent fysiologiskt vid nackspärr är att kotorna i nacken fastnar på en plats. Då uppstår kramp i musklerna, och det är vanligt att området kring nacken blir irriterat och svullet. Smärtan kan även stråla ut i axlarna och armarna. Huvudvärk i samband med nackspärr kan uppstå i vissa fall.

Hur får man bort nackspärr?

Nackspärr försvinner oftast på egen hand inom några dagar eller en vecka. Värme kan lindra värken, t ex kan man ha en varm halsduk eller en värmedyna runt halsen. Att duscha eller bada varmt kan också kännas skönt för nacken och minska smärtan. Man bör även försöka röra sig i så stor utsträckning som nackvärken tillåter. Det är lätt att tro att fullständig vila alltid är det bästa, men rörelse ökar blodcirkulationen och bidrar till läkningsprocessen. Dock bör man vara försiktig och inte röra sig mer än den onda nacken tillåter.

Förebyggande tips

Om nackspärren återkommer flera gånger kan man behöva börja med förebyggande åtgärder. Generellt är det bra att hålla sig i rörelse genom t ex promenader eller stavgång. Det kan vara bra att styrketräna för att stärka upp mage, nacke och rygg. Om man har ett stillasittande jobb bör man vara rak i ryggen och ha nacken i en naturlig arbetsställning. Jobbar man vid en dator bör skärmen placeras rakt framför ögonen på en armlängds avstånd. Om man tror att man fått nackspärr på grund av sin arbetsställning kan man ta hjälp av en ergonom för att hitta en bättre lösning.

Hur man sover kan också vara en faktor som gör att man lättare får nackspärr. Det kan hjälpa att ha en kudde som ger stöd till nacken, och det rekommenderas att ha en bäddmadrass. Det är större risk att få nackspärr om man sover på mage, eftersom man då kan belasta nacken på fel sätt.

Receptfria läkemedel

Ett sätt att lindra smärtan vid nackspärr är att ta ett receptfritt läkemedel. Treo är en receptfri värktablett som lindrar vid tillfälliga smärttillstånd i muskler och leder som t ex nackvärk. När smärtan lindras kan man bli lite mer rörlig, vilket gör att man inte blir lika stillasittande. Stillasittandet gör ofta att man blir mer stel, och stelheten bidrar i sin tur till värken i nacken. Smärtlindringen kan vara ett sätt att försöka få stopp på denna onda cirkel.

Faktaruta

När bör man söka vård?

Om nacken inte blivit bättre på en vecka bör man söka vård hos en vårdcentral.

Man bör kontakta vården direkt:

  • Om man får mycket kraftiga smärtor.
  • Om man blir svag och får domningar i ena armen eller handen.
  • Om man blir stel i nacken samtidigt som man har feber och känner sig allmänpåverkad.
Köp Treo online

Du kan köpa Treo på apotek och i dagligvaruhandeln, t.ex. i matvarubutiker och på bensinmackar. Treo kan även beställas online från vissa apotek. Om du vill se apotek nära orten där du befinner dig kan du använda vår apotekssökare för att hitta ett apotek.

Se apotek där du kan köpa Treo online