Vid huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber

Muskelvärk

Muskelvärk

Muskelvärk kan uppstå av många olika orsaker, det kan handla om t ex träningsvärk, stress, sjukdom eller en infektion. Oavsett orsak behöver man ofta hitta ett sätt för att lindra värken tillfälligt.

Muskelvärk

Orsaker till muskelvärk

Överansträngning

De flesta fallen av muskelvärk beror på överansträngning eller överbelastning. Man kan också få det till följd av rörelser man inte är van vid eller i form av träningsvärk. Om man tränar efter ett långt uppehåll eller hårdare än vanligt får man ofta värk eftersom musklerna inte är vana vid belastningen. Om man utsätter en muskel för väldigt mycket belastning kan man få en muskelbristning. Detta är smärtsamt, och ibland kan man behöva operera muskeln för att bli av med bristningen. En mindre muskelbristning läker oftast av sig själv på ungefär två veckor.

Sjukdomar

När man har en infektion i kroppen, som t ex en förkylning, är det vanligt att man får värk i musklerna. Det finns också sjukdomar som kan visa sig som muskelvärk, den mest kända är fibromyalgi. Man kan få fibromyalgi i alla delar av kroppen, men det är vanligast i axlar, nacke och nedre delen av ryggen. När man har fibromyalgi är man oftast stel i kroppen på morgonen. Man blir också mycket trött vid fysisk aktivitet.

Andra orsaker

Om man är äldre kan man få muskelreumatism. Då får man smärta och stelhet i flera delar av kroppen, t ex nacke, axlar, överarmar och lår. Symtomen förvärras långsamt under en längre tid och är vanligtvis värst efter att man varit stillasittande, t ex när man ska ta sig upp ur sängen på morgonen. Stress kan också göra att man spänner sig. Om man känner sig stressad under en längre period kan det göra att spänningen anstränger musklerna och leder till att man får värk.

Behandling av muskelvärk

Värme är ett bra sätt att behandla muskelvärk. Ett tips är att lägga en varm vetekudde på muskeln som gör ont samtidigt som man masserar den lätt. Om man har en muskelbristning kan det hjälpa att kyla området med en ispåse. Treo är en receptfri värktablett som kan användas vid flera olika typer av tillfällig värk, som t ex muskelvärk. Man bör inte använda Treo om man är under 14 år.

Köp Treo online

Du kan köpa Treo på apotek och i dagligvaruhandeln, t.ex. i matvarubutiker och på bensinmackar. Treo kan även beställas online från vissa apotek. Om du vill se apotek nära orten där du befinner dig kan du använda vår apotekssökare för att hitta ett apotek.

Se apotek där du kan köpa Treo online