Vid huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber

Ledvärk

Ledvärk

Man kan få ont i lederna av många olika orsaker. En vanlig orsak är att man har tillfällig ledvärk när man har en förkylning eller någon annan typ av infektion i kroppen. Man kan också få värk till följd av sjukdomar som t ex artros, reumatism och gikt. Många får också ont som en del av åldrandet. De flesta orsakerna till ledvärk är ofarliga.

Ledvärk

Om leder

I alla leder möts minst två ben. Lederna håller ihop skelettets ben och möjliggör rörelser mellan dem. De ställen där ben möts är täckta av brosk. Brosket är hårt och halt och gör att benen kan glida mot varandra. Olika leder är olika rörliga, t ex kan vissa leder röra sig åt flera håll medan vissa bara kan röra sig fram och tillbaka.

Vem får ledvärk?

Personer som lider av fetma får oftare ledvärk än andra, detsamma gäller de som inte motionerar regelbundet. Eftersom lederna blir mer styva och känsliga när man blir äldre är det vanligare att få ledvärk ju äldre man blir. Ledbrosket tunnas ut och spricker samtidigt som man också blir mer känslig för belastning.
Artros är en vanlig typ av ledbesvär som uppstår när man blir äldre. Man får oftast artros i knän, höfter, händer eller fötter och sjukdomen blir gradvis sämre. Artros kallas ibland för ledförslitning, vilket är ett missvisande begrepp då leder oftast mår bra av träning och aktivitet. Om du vill veta mer om artros kan du läsa om sjukdomen på Artrosguiden.se.

Lindra ledvärk

Det finns ett flertal saker man kan göra på egen hand för att lindra eller förebygga ledvärk. Man bör motionera regelbundet eftersom det stärker muskler och leder. Det gör även att man undviker att bli överviktig, vilket kan minska risken för ledvärk. Rörelseövningar kan också lindra smärtan. Om man har svårt att hitta ett bra sätt att röra sig på kan man vända sig till en sjukgymnast.
Treo är en receptfri värktablett som kan användas vid flera olika typer av tillfällig värk, som t ex ledvärk. Man bör inte använda Treo om man är under 14 år.

Faktaruta

När bör man söka vård?

Om man får ledvärk utan att veta orsaken bör man kontakta en vårdcentral.

Om man plötsligt blir svullen i lederna samtidigt som man har feber eller är rejält sjuk bör man kontakta en akutmottagning. Detta gäller inte om man har lindrig värk.

Köp Treo online

Du kan köpa Treo på apotek och i dagligvaruhandeln, t.ex. i matvarubutiker och på bensinmackar. Treo kan även beställas online från vissa apotek. Om du vill se apotek nära orten där du befinner dig kan du använda vår apotekssökare för att hitta ett apotek.

Se apotek där du kan köpa Treo online