Vid huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber

Feber

Feber

När man har feber är kroppstemperaturen högre än vad den brukar vara. Feber är inte en sjukdom, utan kroppens sätt att skydda sig mot främmande virus och bakterier. Temperaturen i kroppen är vanligtvis mellan 36 och 37,8 grader. Det räknas som feber om man har över 38 grader. Det finns flera olika typer av febertermometrar för att mäta din kroppstemperatur, men du bör ha vilat i minst 30 minuter innan mätningen.

Feber

Symtom

När man får feber är det vanligt att man känner sig svag och lite yr. Man kan frysa eller svettas när kroppstemperaturen förändras. Orsaken till att man får frossa är ofta att vita blodkroppar försvarar kroppen mot en infektion och frigör ämnen som påverkar kroppens termostat. Man fryser medan kroppsvärmen stiger. När febern går ner måste kroppen göra sig av med överskottsvärme. Då svettas man istället.

Orsaker till feber

De flesta gånger man får feber har man fått en infektion till följd av virus eller bakterier. Allra vanligast är att få feber som ett symtom på en förkylning, samtidigt som man har andra typiska tecken som t ex halsont, hosta eller snuva. Man kan även få feber när man har reumatism eller när man har råkat ut för en matförgiftning. Man får sällan feber utan att ha andra symtom på samma gång. Några andra vanliga sjukdomar där feber är ett symtom är:

  • Halsfluss
  • Influensa
  • Körtelfeber
  • Lunginflammation

Om du vill lära dig mer om infektioner kan du göra det på infektionsguiden.se.

 

Behandling av feber

De flesta fall av feber är ofarliga och går över på egen hand om man vilar och låter kroppen återhämta sig. Det är viktigt att få i sig mycket vätska eftersom man ofta svettas när man har feber. Man bör stanna hemma från arbetet eller skolan och undvika fysisk ansträngning, speciellt träning och idrott. Om man har en kraftig infektion och tränar kan det i sällsynta fall leda till hjärtmuskelinflammation som är ett allvarligt tillstånd.


Treo är ett receptfritt läkemedel som sänker feber och lindrar tillfällig smärta (t ex huvudvärk, ledvärk och muskelvärk). Man bör inte använda Treo om man är under 14 år. Om man är under 18 år och vill använda Treo vid feber bör man först bli undersökt av en läkare.

Långvarig feber

Om man har feber som inte gått över efter fyra-fem dagar, eller feber som går ner och sedan stiger, bör man söka vård. Om man får problem att svälja, andas eller röra nacken bör man söka vård omedelbart.

Köp Treo online

Du kan köpa Treo på apotek och i dagligvaruhandeln, t.ex. i matvarubutiker och på bensinmackar. Treo kan även beställas online från vissa apotek. Om du vill se apotek nära orten där du befinner dig kan du använda vår apotekssökare för att hitta ett apotek.

Se apotek där du kan köpa Treo online