Vid huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber

Värk & feber

Smärta och värk

Smärta och värk kan uppstå av en mängd olika orsaker. Här kan du läsa om varför man får ont, hur Treo lindrar tillfällig smärta och några av de vanligaste smärttillstånden. Smärta brukar delas upp i akut och långvarig (kronisk) smärta.

Vad är smärta?

Smärta är kroppens varningssignal om att något är fel. Den säger åt oss att reagera innan något allvarligt hinner hända. Smärtupplevelsen färdas genom många delar av kroppen och börjar i smärtnerverna. Smärtimpulserna kopplas om till andra nerver när de når ryggmärgen, och leds vidare till hjärnan men även direkt till kroppens muskler, vilket man själv kanske har märkt om man lagt handen på en varm platta och reflexmässigt dragit undan den på ett ögonblick.
I hjärnan når signalen hjärnans smärtcentrum för att sedan dirigeras om till hjärnbarken. När den nått hjärnbarken blir man medveten om smärtan och på vilken plats i kroppen den uppstått.

Hur lindrar Treo värk?

Treo har smärtstillande, febernedsättande och inflammationshämmande effekt och börjar verka inom 30 minuter. När man har smärta eller värk och tar en Treo utövar den aktiva substansen acetylsalicylsyra sin effekt genom att hindra bildningen av prostaglandiner, ett hormonliknande ämne som produceras i flera av kroppens organ och vävnader.
Förutom acetylsalicylsyra innehåller Treo koffein, vilket stärker den smärtstillande effekten. Koffeinet verkar även genom att vara uppiggande.

Olika typer av smärta och värk

Huvudvärk

Huvudvärk kan uppstå av många olika orsaker, t ex kan det handla om migrän eller spänningshuvudvärk. Oavsett om det handlar om tillfällig eller kronisk värk är smärtan sällan ett välkommet inslag i vardagen.


Lär dig mer om huvudvärk ->

Ledvärk

Ledvärk kan uppstå av flera olika orsaker. Infektioner som t ex förkylningar kan leda till tillfällig smärta. Man kan också få kronisk värk till följd av sjukdomar som artros, reumatism och gikt. Ledvärk kan även vara en del av åldrandet. De flesta orsakerna till att man får smärta i lederna är ofarliga.


Lär dig mer om ledvärk ->

Muskelvärk

Några vanliga exempel på saker som kan leda till muskelvärk är träning (träningsvärk), stress, sjukdomar och infektioner. I många fall handlar det om tillfällig värk som går över på egen hand.


Lär dig mer om muskelvärk ->

Mensvärk

Menstruation är ett tecken på att kroppen fungerar normalt. Det är vanligt att drabbas av mensvärk under mensen, speciellt om man är ung. Smärtorna är sällan något att oroa sig för, men de kan vara jobbiga och leda till att man t ex måste stanna hemma från jobbet eller skolan.


Lär dig mer om mensvärk ->

Tandvärk

Tandvärk kan vara smärtsamt. I många fall är det en varningssignal om problem i den smärtsamma tanden. Även om man kan lindra smärtan tillfälligt med värktabletter behöver man ofta behandla den underliggande orsaken hos en tandläkare.

 

Lär dig mer om tandvärk ->

Ryggskott

Ryggskott och olika typer av ryggsmärta drabbar de flesta någon gång i livet. Smärtan och stelheten kan vara besvärlig, men ofta försvinner värken inom en eller ett par veckor.

 

Lär dig mer om ryggskott ->

Nackspärr

När man får nackspärr får man plötslig kramp i nackens muskler. Värken och stelheten gör att det kan bli besvärligt att vrida på huvudet. Nackspärr går oftast över inom några dagar eller en vecka.

 

Lär dig mer om nackspärr ->

Feber

Feber är kroppens skydd mot främmande virus och bakterier. Kroppens temperatur är vanligen mellan 36 och 37,8 grader, när man har feber är den högre.


Lär dig mer om feber ->

Köp Treo online

Du kan köpa Treo på apotek och i dagligvaruhandeln, t.ex. i matvarubutiker och på bensinmackar. Treo kan även beställas online från vissa apotek. Om du vill se apotek nära orten där du befinner dig kan du använda vår apotekssökare för att hitta ett apotek.

Se apotek där du kan köpa Treo online