Vid huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber

Huvudvärksskolan

Huvudvärksskolan

Varje vecka drabbas två miljoner svenskar av huvudvärk. Oavsett i vilken form eller intensitet den kommer, är huvudvärk något högst otrevligt att dras med.

Huvudvärksskolan berättar mer om orsakerna bakom huvudvärken, om konsten att långsiktigt förebygga samt kortsiktigt lindra huvudvärken. Vidare pratar vi om värktabletter och hur de fungerar samt bör användas på bästa sätt.

Vad är huvudvärk?

Det finns flera olika typer av huvudvärk, och orsakerna till obehaget kan vara olika. Lär dig mer om olika typer av huvudvärk!

Mer om olika typer om huvudvärk

Varför får jag huvudvärk?

Det finns flera olika typer av huvudvärk och ännu fler orsaker till varför värken uppstår. Tillfällig huvudvärk kan bland annat utlösas av spänningar i kroppen, sömnbrist, förkylning, dålig syn, alkohol, rökning eller för mycket kaffe.

Lär dig om orsaker till huvudvärk

Förebygga och lindra huvudvärk

När huvudvärken är ett faktum kan det vara svårt att tänka på något annat. Här följer några tips för hur du kan förebygga huvudvärken innan den uppstår och lindra den när den ligger som ett mörkt moln över hela din tillvaro.

Se våra förebyggande råd

Så fungerar värktabletter

Det kan vara bra att veta skillnaden mellan olika värktabletter och ta reda på vilken som passar just din livssituation. Man ska vara extra noggrann om man till exempel är gravid, dricker alkohol ofta och mycket, eller tar någon annan medicin.

Lär dig om värktabletter

Visste du detta om huvudvärk?

Migrän är en av våra vanligaste folksjukdomar

Över 1 miljon svenskar och drygt 10 procent av jordens befolkning är drabbade av migrän.

Migrän är vanligare bland kvinnor än bland män. Nästan var femte kvinna har migrän medan var tionde man har sjukdomen. I Sverige drabbas ungefär 15 procent av alla kvinnor och 7 procent av alla män av återkommande migränanfall.

Huvudvärk vid bihåleinflammation

Bihåleinflammation kan ge kraftig huvudvärk som beror på att trycket i bihålorna stimulerar smärtnerverna och ger en kraftig huvudvärk. Den här typen av huvudvärk sätter sig ofta i kinderna eller i pannan och blir värre om man böjer sig framåt.

Sömnbrist kan orsaka huvudvärk

Sömnen är vår återhämtningsperiod då kroppen vilar och läker. För lite sömn ökar risken för att drabbas av både spänningshuvudvärk och migrän.  Forskarna tror att när man blir berövad den viktiga REM-sömnen, eller drömsömnen som den också kallas, så producerar kroppen lägre nivåer av de proteiner som vi behöver för att dämpa smärta, och högre nivåer av de proteiner som utlöser smärta.

Även för mycket sömn kan utlösa huvudvärk. Drabbas du ofta av huvudvärk är det därför viktigt med sömnrutiner.