Vid huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber

Fråga huvudvärksexperten

Fråga huvudvärksexperten

Har du fått diagnosen huvudvärk av spänningstyp eller migrän? Här har du möjlighet att få tips och råd av en expert inom området. Som en kostnadsfri tjänst svarar huvudvärkssjuksköterskan Monicha Norén på dina frågor.

Om experten

Monicha Norén är Migränklinikens huvudvärkssjuksköterska och har mångårig erfarenhet av att behandla migrän och svår huvudvärk. Hon håller även föreläsningar runt om i landet.

Ställ din fråga

Skicka in din fråga till huvudvärksexperten Monicha Norén. Titta gärna i arkivet nedan innan du skickar din fråga, någon kanske redan har ställt den och fått svar tidigare. Frågor & svar uppdateras kontinuerligt.

Vi kontaktar dig via e-mail om din fråga publiceras på hemsidan.

Visa alla svar
Dölj alla svar
 • Hej, I mitten av december fick jag diagnosen utmattningssyndrom och blev sjukskriven på heltid. Då hade jag huvudvärk varje dag som jag och läkare tog som spänningshuvudvärk. Den höll i sig dagligen fram till sista dagarna i januari få den gav med sig. Jag började sedan jobba i mitten av februari och då satte huvudvärken igång igen. Jag har nu åter igen huvudvärk varje dag och vissa dagar riktigt kraftig. Den sätter sig oftast i bakhuvudet. Är det spänningshuvudvärk igen eller kan det bero på något annat? Tack.

  Hej, I mitten av december fick jag diagnosen utmattningssyndrom och blev sjukskriven på heltid. Då hade jag huvudvärk varje dag som jag och läkare tog som spänningshuvudvärk. Den höll i sig dagligen fram till sista dagarna i januari få den gav med sig. Jag började sedan jobba i mitten av februari och då satte huvudvärken igång igen. Jag har nu åter igen huvudvärk varje dag och vissa dagar riktigt kraftig. Den sätter sig oftast i bakhuvudet. Är det spänningshuvudvärk igen eller kan det bero på något annat? Tack.

  Hej,
  Tack för din fråga. Om du känner igen symtomen, om de är på samma sätt så är det mest troliga att det är din huvudvärk av spänningstyp (HST) som kommit tillbaka. Om du tycker att det på något sätt är annorlunda ska du omgående kontakta din läkare på nytt. I vilket fall som helst behöver du någon form av behandling igen, se nedan varför.
   
  Det är viktig att komma ihåg att HST är en egen diagnos. Förr trodde man att HST bara berodde på muskelspänningar, ofta i axlar och nacke men idag har man även en teori om att det handlar om en påverkan från substanser i hjärnan och även av nerver utanför hjärnan och att det många gånger inte finns någon ökad spänning i musklerna.
   
  När det gäller kronisk HST (mer än 15 dagar per månad) tror man också att ett ämne som kallas serotonin kan vara involverat. Det skulle kunna förklara varför man ofta är trött och har koncentrationssvårigheter efteråt. Även vid depression, då man också kan ha rubbning av detta ämne kan det alltså vara en orsak till denna huvudvärk.
   
  Så med din HST ihop med ditt utmattningstillstånd finns det all anledning att koppla ihop ditt totala tillstånd och fr a att se till att behandla din HST i ett så tidigt skede som möjligt för att undvika ett kroniskt tillstånd.
   
  Lycka till!
  Monicha Norén
  Huvudvärkssjuksköterska Migränkliniken Värnamo

 • Hej Jag undrar varför man kan få huvudvärk endast på ena sidan av huvud? Har spänningshuvudvärk enligt läkaren men är fortfarande rädd varje gång jag blir förkyld eller något får jag huvudvärk bara på ena sidan? Rädd för hjärntumör

  Hej Jag undrar varför man kan få huvudvärk endast på ena sidan av huvud? Har spänningshuvudvärk enligt läkaren men är fortfarande rädd varje gång jag blir förkyld eller något får jag huvudvärk bara på ena sidan? Rädd för hjärntumör

  Hej,
  Tack för din fråga. Huvudvärk av spänningstyp (HST) är den vanligaste huvudvärksformen som finns bland både vuxna och barn. Oftast upplevs den som en tryckande känsla, som ett band som stramar åt över pannan men kan också kännas som en mössa som är för trång och smärtan kan också finnas i nacke, tinningar och käkar vilka kan försämras om dessa  muskler är spända. Den kan sitta ifrån någon timma till flera dagar och värken är lätt till måttlig.

  Man trodde tidigare att HST berodde på spända muskler men forskningen på senare tid har visat att det ofta inte finns någon ökad spänning i muskulaturen. Idag tror man sig veta att en del av besvären kan uppstå från påverkan av substanser i hjärnan och även från påverkan från nerverna utanför hjärnan.

  Man kan ha kronisk HST vilket innebär mer huvudvärksdagar per månad än huvudvärksfria dagar i mer än 6 månader. När det gäller den kroniska varianten har man idag också en teori att det kan ha uppstått en kemisk obalans i hjärnan där bl a serotonin är involverat. Det förklarar också att man med denna diagnos ibland även får koncentrationssvårigheter, minnesproblem och lider av trötthet. Ibland kan också depression uppstå, vilket stärker teorin om rubbning av serotoninhalten.

  Har man migrän i släkten är det extra viktigt att hantera och behandla sin HST så den dels inte blir kronisk men också så att inte en migränsjukdom utlöses.

  Vad jag vill försöka förklara med denna långa beskrivning är att ”bara en spänningshuvudvärk” kan vara en besvärlig åkomma och ska också tas på allvar. Jag får ofta frågor om detta och känslan är nästan alltid densamma – man har svårt att acceptera diagnosen för att den inte känns tillräcklig. Men den ÄR tillräcklig för att må dåligt och det ÄR en alldeles egen diagnos. Ett tillstånd där man kan ha mycket besvär och må dåligt. Däremot är den ofarlig vilket är väldigt positivt för dig att känna till! Att du har en hjärntumör är mindre troligt och det är bara 1 på 100.000 av de som verkligen har en hjärntumör där huvudvärk är det första symtom man märker av.

  Jobba med avslappning, se till att sova regelbundet och varken för mycket eller för lite, prova dig fram vad som passar dig bäst. Ät regelbundet, gärna var 3:e timma och försök mestadels att hålla dig till de livsmedel som ger dig stabilt blodsocker (mindre av snabba kolhydrater som godis, kakor, läsk etc). Promenera ofta. Hellre kortare och flera gånger per vecka än en enda lång promenad sällan.

  Sitt inte för långa stunder vid dator, telefon. Vid svår HST eller när du behöver göra något viktigt kan du ta en värktablett, gärna en brus som är snällare mot magen men inte oftare än 2 -3 gånger per vecka. Då riskerar du att få en så kallad läkemedelsutlöst huvudvärk.

  Så tänk på att det finns mycket du kan göra själv, den diagnos du fått av din läkare är en diagnos som kan vara besvärlig men är inte farlig. Jag tycker du kan luta dig tillbaka och njuta av kommande helger!

  Lycka till!

  Monicha Norén
  Huvudvärkssjuksköterska/Migränkliniken Värnamo

 • Hej! Jag har haft huvudvärk nästintill varje dag i drygt lite mer än två månader. Huvudvärken kan vara allt från pulserande och molande huvudvärk, till att jag får extrema attacker med kraftig huvudvärk och mycket illamående (har aldrig kräkts) ca varannan- var tredje vecka. Jag upplever huvudvärk från bakhuvudet ena gången, i hela huvudet en annan men den sätter sig även ibland endast i ena sidan av huvudet. Jag överkonsumerar inte huvudvärkstabletter av någon form. Den stör mig i min vardag. Vad ska jag göra?

  Hej! Jag har haft huvudvärk nästintill varje dag i drygt lite mer än två månader. Huvudvärken kan vara allt från pulserande och molande huvudvärk, till att jag får extrema attacker med kraftig huvudvärk och mycket illamående (har aldrig kräkts) ca varannan- var tredje vecka. Jag upplever huvudvärk från bakhuvudet ena gången, i hela huvudet en annan men den sätter sig även ibland endast i ena sidan av huvudet. Jag överkonsumerar inte huvudvärkstabletter av någon form. Den stör mig i min vardag. Vad ska jag göra?

  Hej,

  Tack för din fråga. Det här kan röra sig om en kombinerad spänningshuvudvärk och migrän men eftersom den kommit för 2 månader sedan och du har dagliga besvär utan uppehåll är det inte något man bara kan fastslå utan vidare. Du överkonsumerar inte mediciner och jag kan inte utläsa att du har haft bekymmer med huvudvärk tidigare?! Av dessa anledningar tycker jag att du ska ta kontakt med din vårdcentral och få en undersökning där. Jag tycker du ska göra detta omgående för att få konstaterat vad det rör sig om. Är det vad jag kanske misstänker, spänningshuvudvärk och migrän, så kan du få adekvat medicin och effektiv behandling.

  Lycka till!

  Monicha Norén

  Huvudvärkssjuksköterska Migränkliniken