Vid huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber

Fråga

Hej Jag undrar varför man kan få huvudvärk endast på ena sidan av huvud? Har spänningshuvudvärk enligt läkaren men är fortfarande rädd varje gång jag blir förkyld eller något får jag huvudvärk bara på ena sidan? Rädd för hjärntumör

Hej,
Tack för din fråga. Huvudvärk av spänningstyp (HST) är den vanligaste huvudvärksformen som finns bland både vuxna och barn. Oftast upplevs den som en tryckande känsla, som ett band som stramar åt över pannan men kan också kännas som en mössa som är för trång och smärtan kan också finnas i nacke, tinningar och käkar vilka kan försämras om dessa  muskler är spända. Den kan sitta ifrån någon timma till flera dagar och värken är lätt till måttlig.

Man trodde tidigare att HST berodde på spända muskler men forskningen på senare tid har visat att det ofta inte finns någon ökad spänning i muskulaturen. Idag tror man sig veta att en del av besvären kan uppstå från påverkan av substanser i hjärnan och även från påverkan från nerverna utanför hjärnan.

Man kan ha kronisk HST vilket innebär mer huvudvärksdagar per månad än huvudvärksfria dagar i mer än 6 månader. När det gäller den kroniska varianten har man idag också en teori att det kan ha uppstått en kemisk obalans i hjärnan där bl a serotonin är involverat. Det förklarar också att man med denna diagnos ibland även får koncentrationssvårigheter, minnesproblem och lider av trötthet. Ibland kan också depression uppstå, vilket stärker teorin om rubbning av serotoninhalten.

Har man migrän i släkten är det extra viktigt att hantera och behandla sin HST så den dels inte blir kronisk men också så att inte en migränsjukdom utlöses.

Vad jag vill försöka förklara med denna långa beskrivning är att ”bara en spänningshuvudvärk” kan vara en besvärlig åkomma och ska också tas på allvar. Jag får ofta frågor om detta och känslan är nästan alltid densamma – man har svårt att acceptera diagnosen för att den inte känns tillräcklig. Men den ÄR tillräcklig för att må dåligt och det ÄR en alldeles egen diagnos. Ett tillstånd där man kan ha mycket besvär och må dåligt. Däremot är den ofarlig vilket är väldigt positivt för dig att känna till! Att du har en hjärntumör är mindre troligt och det är bara 1 på 100.000 av de som verkligen har en hjärntumör där huvudvärk är det första symtom man märker av.

Jobba med avslappning, se till att sova regelbundet och varken för mycket eller för lite, prova dig fram vad som passar dig bäst. Ät regelbundet, gärna var 3:e timma och försök mestadels att hålla dig till de livsmedel som ger dig stabilt blodsocker (mindre av snabba kolhydrater som godis, kakor, läsk etc). Promenera ofta. Hellre kortare och flera gånger per vecka än en enda lång promenad sällan.

Sitt inte för långa stunder vid dator, telefon. Vid svår HST eller när du behöver göra något viktigt kan du ta en värktablett, gärna en brus som är snällare mot magen men inte oftare än 2 -3 gånger per vecka. Då riskerar du att få en så kallad läkemedelsutlöst huvudvärk.

Så tänk på att det finns mycket du kan göra själv, den diagnos du fått av din läkare är en diagnos som kan vara besvärlig men är inte farlig. Jag tycker du kan luta dig tillbaka och njuta av kommande helger!

Lycka till!

Monicha Norén
Huvudvärkssjuksköterska/Migränkliniken Värnamo