Vid huvudvärk, annan tillfällig smärta och feber

Fråga

Hej, I mitten av december fick jag diagnosen utmattningssyndrom och blev sjukskriven på heltid. Då hade jag huvudvärk varje dag som jag och läkare tog som spänningshuvudvärk. Den höll i sig dagligen fram till sista dagarna i januari få den gav med sig. Jag började sedan jobba i mitten av februari och då satte huvudvärken igång igen. Jag har nu åter igen huvudvärk varje dag och vissa dagar riktigt kraftig. Den sätter sig oftast i bakhuvudet. Är det spänningshuvudvärk igen eller kan det bero på något annat? Tack.

Hej,
Tack för din fråga. Om du känner igen symtomen, om de är på samma sätt så är det mest troliga att det är din huvudvärk av spänningstyp (HST) som kommit tillbaka. Om du tycker att det på något sätt är annorlunda ska du omgående kontakta din läkare på nytt. I vilket fall som helst behöver du någon form av behandling igen, se nedan varför.
 
Det är viktig att komma ihåg att HST är en egen diagnos. Förr trodde man att HST bara berodde på muskelspänningar, ofta i axlar och nacke men idag har man även en teori om att det handlar om en påverkan från substanser i hjärnan och även av nerver utanför hjärnan och att det många gånger inte finns någon ökad spänning i musklerna.
 
När det gäller kronisk HST (mer än 15 dagar per månad) tror man också att ett ämne som kallas serotonin kan vara involverat. Det skulle kunna förklara varför man ofta är trött och har koncentrationssvårigheter efteråt. Även vid depression, då man också kan ha rubbning av detta ämne kan det alltså vara en orsak till denna huvudvärk.
 
Så med din HST ihop med ditt utmattningstillstånd finns det all anledning att koppla ihop ditt totala tillstånd och fr a att se till att behandla din HST i ett så tidigt skede som möjligt för att undvika ett kroniskt tillstånd.
 
Lycka till!
Monicha Norén
Huvudvärkssjuksköterska Migränkliniken Värnamo